joi, 21 martie 2019

Somnul copiilor - SLEEP - Good Seeping



Somnul se invata
Somnul la copii - somnul se invataPoate sa para ciudat, dar asa cum copiii nu mananca orice, nu merg, nu vorbesc ca adultii imediat dupa ce se nasc, copiii nici nu dorm ca adultii. Somnul copiilor este diferit de cel al adultilor. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normala.

In mod obisnuit copiii se trezesc din somn in timpul noptii, ca de altfel si noi, adultii. Dar noi ne intoarcem pe partea cealalta si reusim sa readormim imediat astfel ca, somnul pare sa fie continuu pe parcursul noptii. Nu ne amintim aceste perioade de trezire din somn decat daca sunt mai lungi de 3 minute.

Pentru copii reluarea somnului este mai dificila. Daca ei nu reusesc sa lege somnul si asta se intampla noapte de noapte pe o perioada de luni de zile si uneori chiar ani pot sa apara probleme de sanatate.

Copiii mananca diferit, respira diferit, si... au un somn diferit de cel al adultilor.
Ritmurile circadiene, sau ciclul somn/veghe, sunt reglate de zi si noapte si se dezvolta in timp, ducand la perioadele de somn neregulate ale nou-nascutilor.

Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raporteaza majoritatea proceselor fiziologice ale organismului.

Sugarii isi definesc propriul lor ritm circadian in timpul primelor luni de viata.

Acest  lucru se intampla treptat, cele mai importante modificari fiind in primele 6 luni.

Astfel, in primele zile de viata, nou-nascutii nu fac diferenta intre noapte si zi.

Ritmul lor de somn este modulat doar de senzatia de foame si satietate si pare sa fie determinat genetic.

Ritmurile de somn incep sa se dezvolte la copii in jurul varstei de sase saptamani, si pana la trei-sase luni majoritatea copiilor au un ciclu somn/veghe regulat.

Pana la varsta de doi ani, majoritatea copiilor petrec mai mult timp dormind decat treji si, per total, copiii petrec 40% din copilaria lor dormind. Somnul la copii este deosebit de important intrucat are un impact direct asupra dezvoltarii mentale si fizice a copiilor. Nou-nascutul care este intr-o permanenta stare de invatare are necesitati crescute de somn ce corespund dezvoltarii intense de la aceasta varsta.

Sunt doua tipuri alternative de stari de somn:

Somnul fara miscari oculare rapide (NREM) sau somnul fara vise. In timpul starilor profunde de somn NREM, creste cantitatea de sange transmisa catre muschi, se refac rezervele de energie, se produce repararea si cresterea tesuturilor, si sunt secretati hormoni importanti pentru crestere si dezvoltare. Pentru somnul NREM exista mai multe teorii care vizeaza refacerea depozitelor de glicogen. Oscilatiile intre depolarizare si hiperpolarizare aparute in timpul somnului consolideaza memoria si ajuta la eliminarea sinapselor excesive sau redundante.
Somnul cu miscari oculare rapide (REM) sau somnul cu vise. In timpul somnului REM, creierul este activ si apar visele. Corpul devine imobil, respiratia si bataile inimii sunt neregulate. Somnul REM (somnul cu vise) este necesar si pentru dezvoltarea cerebrala contribuind la maturarea cortexului si a sistemului oculomotor prin dezvoltarea de circuite neuronale. De aceea, la nou-nascut, stadiul REM ocupa 50% din durata somnului. Nivelul REM scade apoi pe parcursul copilariei si adolescentei catre nivelul varstei adulte la 20-25%.
Cele 2 stadii de somn distincte REM si NREM se regasesc atat la copii cat si la adulti.

Alternarea regulata a acestor faze de somn formeaza un ciclu de somn. Un ciclu de somn la copii este mult mai scurt decat la adulti, in primele doua luni de viata durata lui fiind de aproximativ 50 minute. Copii se pot trezi din somn cam o data pe ora in mod normal.

Pe parcursul a 24 ore nou-nascutii vor avea 18-20 cicluri de somn, fara a face diferenta intre noapte si zi.

Daca 3 sau 4 cicluri de somn urmeaza unul dupa altul, copiii vor dormi 3-4 ore legate.

In jurul varstei de 6 luni aceste cicluri de somn vor fi de aproximativ 70 minute si se vor concentra in principal pe parcursul noptii.

Treptat ciclurile de somn vor fi mai lungi pana vor ajunge la 90-120 minute si se vor repeta de 4-5 ori pe noapte, la fel ca in somnul unui adult sanatos.
 pijamale copii , halate de baie copii



Pijamale Copii Halate de baie copii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu